Warning: Use of undefined constant sf_theme_js - assumed 'sf_theme_js' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/boggecom/brunfilm.com/wp-content/themes/tv-elements/functions.php on line 228
Brunfilm vinnare av noomaraton 2010 västernorrland. | Brunfilm

Brunfilm vinnare av noomaraton 2010 västernorrland.

Årets noomaraton gick oväntat till Brunfilm. Årets mest omtalade bidrag, Ett gäng väldigt goda kakor av Daydreamers, fick nöja sig med en andra plats.

Den dystopiske och gamle noo-favoriten Brunfilm var inget riktigt hett tips inför årets noomaraton som avslutades förra veckan. Men folket röstade fram sin favorit och det blev Den bruna bussen.

Svensk film söker sig tillbaka till naturen just nu. Efter den meditativa ”Filen flödar fritt” kommer ”Den bruna bussen”, en naturlyrisk allåldersfilm om en man som lämnas ensam i ett hus på landsbygden.

– Kan man filma fladdrande gardiner 2010? Det kan man, om man gör det bra. Naturlyrik har länge setts som något mossigt, men nu börjar det bli trendigt, säger Brunfilmarna när jag träffar dem på en parkbänk i Sundsvall.

– Jag har velat gestalta känslan som vi har som män, säger Brunfilm. Hur det är att vara man. Hur man ser på världen. Så vi har använt karaktärer, stoff och minnen från vårt egna vuxenliv.

I centrum står en man (Krister) – namnet får vi aldrig veta – som lämnas ensam med ett foto när hans andra fru åker till biståndsarbete i Afrika. Mannen börjar utforska omgivningarna och konfronteras med både spännande och otäcka saker: ensamhet, sockerbitar, sin egen nyfunna sexualitet och en vuxenvärld som ter sig skrämmande.

”Den bruna bussen” är en ovanlig svensk film på många sätt. Den är varken barnfilm eller vuxenfilm. Den är lättillgänglig utan att vara konventionell. Den är dialogfattig men visuellt rik – med ett utsökt foto av Brunfilm.
– Det är en film som använder filmmediet, säger Anders. Den bygger på bilder och stämningar. Den är sinnlig: man känner lukter, man upplever vädret.

Att filmens handling är förlagd kring 1980 förklarar Åsa som en nödvändighet.
– Det här hade aldrig kunnat ske idag. Nu har vi total kontroll över våra män. Man checkar av och informerar och underhåller dem. Men det finns en närvaro i det. Han upplever väldigt mycket. Jag säger inte att det är rätt eller fel, men man såg annorlunda på män och makar då.

”Den bruna bussen” hade världspremiär på noomaraton i Västernorrland och senare i månaden kommer den visas i Stockholm. Den har tagits emot bra av publik i alla åldrar. Petter och Åsa menar att det är en vuxenfilm som även barn kan se.

Petter berättar vidare:
– I Sundsvall var det folk som var upprörda över att vi visade filmen för tjejer. Men när en tjej klagade på att filmen var för långsam så sa en liten man i publiken: ”det var ju bra att den gick långsamt för då kunde man se vad som hände och man kunde känna hur det kändes”.

Vi gratulerar också andra pristagarna Daydreamers och Jonathan Norberg. Lagen får också åka till riksfinalen och tävla med sina filmer.

Finalen går av stapeln den 25 september på filmhuset i Stockholm.

Se alla filmerna och de tre lagen som fick flest röstpoäng HÄR!

2 Responses to “Brunfilm vinnare av noomaraton 2010 västernorrland.”

You must be logged in to post a comment.